Trivselregler

Styrelsen ansvarar för den löpande förvaltningen av föreningen och verkställer besluten från föreningsstämman. Detta inkluderar ordningsfrågor, så se till att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla, inklusive besökare, måste följa ordnings- och trivselreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem har du rätt till en bostad i föreningens hus, men också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

Styrelsen ansvarar för den löpande förvaltningen av föreningen och verkställer besluten från föreningsstämman. Detta inkluderar även ordningsfrågor, vilket innebär att alla, inklusive besökare, måste följa ordnings- och trivselreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar; därför har du, som medlem, både rättigheter och skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

Det är viktigt att ta hand om och vårda föreningens egendom, eftersom kostnader för underhåll och reparationer delas av alla medlemmar. Om skada uppstår inom fastigheten eller om du upptäcker ohyra, meddela styrelsen omedelbart.

Trivselreglerna gäller för dig som bostadsrättshavare, dina familjemedlemmar och alla gäster, inneboende eller hantverkare som arbetar i din lägenhet. Om du hyr ut till andrahandshyresgäster, ansvarar du för att informera dem om reglerna.

Överträdelser av föreningens regler kan leda till att nyttjanderätten till bostadsrätten förverkas. Därför uppmanar vi alla bostadsrättshavare att läsa föreningens stadgar, som finns under fliken Dokument.

Störande ljud

Visa hänsyn till dina grannar genom att sänka ljudnivåerna för att undvika störningar. Håll ljudet, exempelvis från TV, stereo och röster, dämpat efter kl. 22.00. Informera också grannarna innan större fester för att underlätta grannsämjan.

Du får utföra borrning och andra störande åtgärder endast mellan kl. 08.00–20.00 på vardagar och kl. 09.00–17.00 på helger. Renoveringar under storhelger är inte tillåtna, så informera gärna grannarna om du planerar renoveringar som kan orsaka störningar.

Fyrverkerier och liknande får inte avfyras från balkonger eller på gårdarna. Om du störs av grannar, prata gärna med dem först. Om detta inte hjälper, dokumentera störningarna och lämna noteringarna till styrelsen.

Dessa trivselregler har upprättats med stöd av 7 kap. bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Kontakta gärna styrelsen vid frågor kring trivselreglerna.

Balkonger och uteplatser

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för skötsel och renhållning av din egen uteplats och balkong. För att hålla det fint, placera blomlådor på insidan av balkongräcket och vattna måttligt för att undvika spill till grannarna.

Montering av markis kräver styrelsens tillstånd. Tänk på att du, ur säkerhetssynpunkt, inte får göra åverkan på balkongen. För inglasning av balkong, kontakta styrelsen.

Trapphus och gemensamma utrymmen

Brandmyndigheterna kräver att trapphus och gemensamma utrymmen hålls fria för utrymning vid brand. Trapphusen är din utrymningsväg och man ska hålla dem fria från hinder. Styrelsen förbehåller sig rätten att ta bort utrustning som förvaras i dessa ytor. Det betyder även att du inte får förvara barnvagnar i trapphuset, och cyklar, leksaker och skräp får inte blockera gångar i källaren.

Lämna inga portar till entré eller soprum olåsta eller uppställda, och släpp inte in okända personer i fastigheten. Det är inte tillåtet att sätta upp skyltar eller anslag på portar, i trapphus eller utomhus.

Rökförbud

Rökning är inte tillåten i portar, trapphus, hissar, cykelförråd eller källare. Var uppmärksam på att cigarettrök kan störa andra. Det är dessutom förbjudet att kasta fimpar eller snus från balkongen eller på gatan/innergården, eftersom små barn kan stoppa dem i munnen.

Husdjur

Mata inte fåglar eller husdjur på gården eller i gemensamma utrymmen, eftersom detta kan locka till sig råttor eller andra skadedjur. Håll husdjur kopplade och rasta dem inte på innergården. Om ditt djur bajsar på innergården eller gatan, plocka upp efter det. Se också till att ditt husdjur inte för oljud, förorenar eller skadar föreningens eller andra medlemmars egendom.

Grillning

Grillning med gasol och el är tillåten på balkonger, uteplatser och terrasser, medan kolgrill är förbjudet i hela föreningen.